Informatii utile

Tehnologia inovativă a pompelor MXS prevăzute cu sistem ASC

,,Mișcarea apei e pasiunea noastră, astfel că, în cei 13 ani de activitate, am testat diferite tipuri de pompe și prezentăm în acest articol, tehnologia inovativă a pompelor submersibile MXS prevăzute cu sistem ASC (Additional Solids Cutting-System), ale companiei germane HOMA Pumpenfabrik GmbH. Aceste tipuri de pompe, ne diferențiază de ceilalți furnizori, prin specificațiile și capacitățile tehnice testate și probate de către Hidronic în proiecte de anvergură. Vom explica eficiența globală care, cu siguranță va stârni interesul pentru modul de funcționare al acestor pompe și veți dori să le includeți în viitoare proiecte.’’ 

                                                                                 Flavius Groza – Director General, Hidronic SRL

Pompele submersibile – scurtă introducere

Pompa submersibilă este un echipament car e are un motor etanș ermetic cuplat aproape de corpul pompei, întregul ansamblu fiind scufundat în fluidul ce necesită a fi pompat. Principalul avantaj al acestui tip de pompă este că previne apariția cavitației în timpul funcționării, o problemă asociată cu o diferență mare de nivel între pompă și suprafața fluidului.

Pompele submersibile se găsesc în multe aplicații. Cele cu o singură treaptă sunt folosite pentru drenaj, pompare de canalizare, pompare industrială generală și pomparea nămolului.

Pompe submersibile pentru apă uzată HOMA MXS prevăzute cu sistem ASC – 100% MADE IN GERMANY

Compania HOMA a fost înființată în anul 1946 de către Hans Hoffmann senior. Bazându-se pe cunoștințele sale în motoare electrice, a luat decizia care marchează și azi compania și anume: specializarea în dezvoltarea și producția de motoare electrice destinate pompelor submersibile pentru apă uzată.

HOMA este în continuare deținută de familia fondatoare și este administrată de a doua și a treia generație a Dr. Klaus Hoffmann și Hans Hoffmann. Compania se mândrește și astăzi cu producția proprie a motoarelor destinate pompelor submersibile, astfel că, atât motoarele, cât și componentele pompelor HOMA sunt produse 100% în Germania și dețin certificat de conformitate, păstrând astfel calitatea și fiabilitatea acestora peste ani.

În prezent, HOMA este producător și furnizor global de echipamente de pompare, iar produsele sunt vândute atât de la sediul central și de producție din Germania, cât și din cele 100 de filiale și agenții existente la nivel internațional.

Produsele HOMA se diferențiază de cele ale altor furnizori prin eficiență, fiabilitate și performanțe tehnice, în special în ceea ce privește motoarele, acestea având standard clasa H de izolație.

Provocarea: Imunitate la înfundare!

Pe parcursul unei singure zile, în interiorul stațiilor de pompare sunt găsite nu doar resturi alimentare dar și diverse obiecte ajunse in sistemul de canalizare din greșeală sau intenționat, care generează astfel, probleme reale cu consecințe asupra cetățenilor.

Pompele HOMA MXS prevăzute cu sistem ASC, au fost testate cu cinci materiale solide diferite (sticle de plastic, lavete, prosoape de bucătărie, saci de gunoi și tricouri).

Combinația dintre rotorul optimizat din punct de vedere hidraulic, având pasaj liber de 80 mm și sistemul adițional de tocare a solidelor au dovedit imunitate la înfundare, trecând astfel testul.

Pompele submersibile HOMA, datorită sistemului lor tocător, sunt lideri în domeniul pompării apelor uzate menajere. Fiind prevăzute cu sistem ASC, stabilesc noi standarde și direcții în întreaga lume, convingând nu doar prin fiabilitatea lor, ci și prin performanțe. Aceste sisteme de tocare robuste, previn înfundarea sau blocarea pompelor prin mărunțirea solidelor din apă, înainte ca lichidul să fie evacuat.

Acolo unde multe alte sisteme falimentează, pompele submersibile cu tocător produse de HOMA și-au demonstrat durabilitatea chiar și în condiții extreme de operare. Robustețea tuturor componentelor, de la motor la părțile hidraulice sau tocătorul extrem de dur, stabilesc noi standarde internaționale de funcționare durabilă.

Fie că sunt folosite pentru sisteme aflate sub presiune, în zone dificile din punct de vedere topo-geografic, evacuarea apelor uzate prin conducte cu secțiune redusă sau atunci când trebuie atinse înălțimi mari de pompare, tocătoarele pompelor HOMA mărunțesc solidele într-o fracțiune de secundă.

Descriere proiecte pilot: Tulcea și Bistrița.

Apa uzată are un conținut de materiale solide care ajunge în stațiile de pompare si care poate bloca pompele, astfel încât, echipa de mentenanță trebuie adesea să efectueze o intervenție de urgență. Acesta este și cazul proiectelor pilot descrise în acest articol de la stațiile de pompare ale apelor uzate din Tulcea respectiv Bistrița (Arcalia). Echipele de operatori d

e la stațiile de pompare ale apelor uzate din aceste orașe, au trebuit să facă față blocajelor repetate și neprogramate provocate de diversitatea materialelor solide din sistemul de canalizare. Având în vedere problemele repetitive cu care operatorii acestor stații s-au confruntat, au decis să apeleze la compania Hidronic pentru soluționarea acestei situații în cadrul unor proiecte pilot. Scopul acestor proiecte pilot a fost reducerea la minimum a intervențiilor de curățare și deblocare a pompelor submersibile de apă uzată.

Hidronic, cu sediul central în Cluj-Napoca, dar cu o prezență activă pe întreg teritoriul României, este lider în livrarea sistemelor de pompare care asigură eficiență energetică, confort și contribuie la protejarea mediului și a calității vieții. După o analiză detaliată a acestor proiecte problematice, echipa de ingineri a companiei Hidronic, cu experiență de peste 13 ani, a fost capabilă să ofere o soluție personalizată.

Așadar, compania Hidronic în calitate de partener exclusiv al HOMA Pumpenfabrik GmbH în România, o companie germană, cu vastă experiență în managementul apelor uzate, a fost solicitată sĂ instaleze noi echipamente de pompare anti-blocare. Planul pentru proiectele din Tulcea și Bistrița a fost înlocuirea echipamentelor de pompare vechi și propunerea pompelor HOMA MXS1344 ASC și HOMA MXS 1338 ASC. Avantajul pompelor MXS instalate în Tulcea și Bistrița este că sunt echipate cu rotoare optimizate hidraulic și sistem adițional ASC, prin care solidele pot trece cu ușurință. Aceasta înseamnă, că pompa nu se mai defectează din cauza colectării conținutului fibros (înfundare) și nu mai este nevoie de intervenție de urgență pentru deblocare.

Având în vedere că apa uzată transportă nu numai conținut precum: frunze, materiale lemnoase, nisip, etc., ci și solide fibroase, spre exemplu produse sanitare, pompele utilizate trebuie să fie cât mai rezistente la înfundarea cauzată de fibrele care se formează frecvent.

Inginerii companiei Hidronic s-au asigurat că pompele sunt instalate în conformitate cu specificațiile care se regăsesc în manualul de exploatare.

Concluzii

Clienții Hidronic ne recomandă și sunt impresionați cel mai mult de concentrarea echipei de ingineri pe găsirea celor mai bune soluții, adaptate nevoilor specifice fiecărui proiect.

În timp ce vechile echipamente ale acestor stații de canalizare nu erau potrivite în mod special pentru consistența apei, compania Hidronic partener exclusiv HOMA, a livrat un sistem cu pompe durabile, care sunt protejate împotriva majorității tipurilor de solide.

Din punctul nostru de vedere, randamentul sau eficiența pompelor de apă uzată este un concept a cărui abordare este destul de limitată dacă ne referim strict la costurile cu energia electrică. De cele mai multe ori, randamentul pompelor de apă uzată este mărit prin reducerea pasajului liber. Acest fapt, inevitabil crește șansele de apariție a fenomenului de blocare a pompelor și implicit generează costuri suplimentare semnificative, cauzate de deplasarea echipelor de mentenanță. Din păcate, aceste costuri, de cele mai multe ori nu sunt luate în considerare atunci când se vorbește despre randamentul global al unei pompe submersibile de apă uzată.

Recomandarea noastră ar fi ca pe viitor să se țină cont și de aceste costuri atunci când se pune în discuție randamentul total al unei pompe submersibile de apă uzată.

Rotoarele pompelor HOMA de tip MXS se remarcă printr-un randament foarte ridicat fără ca să se facă vreun compromis asupra pasajului liber, ajungând astfel la un randament hidraulic de 80% pentru rotoare cu pasaj liber de 80 mm. Împreună cu sistemul adițional de tocare de tip ASC, pompele HOMA nu doar promit, ci au și demonstrat practic o reducere a consumului de energie electrică, dar mai ales al costurilor ulterioare de mentenanță.

În consecință, optimizarea solicitată a sistemelor de pompare a fost realizată în termenii eficienței energetice și ai amprentei ecologice.