Informatii utile

Pompa de apă, scurt istoric

Pentru cei care locuiesc la sate și nu au acces la serviciile de alimentare cu apă curentă ori, pentru cei care locuiesc la orașe, au grădini și pompează apă din puțuri săpate în propria ogradă, pompele de apă reprezintă în prezent o tehnologie la fel de banală precum scripetele sau cumpăna. Lucrurile nu au stat întotdeauna așa iar cu această ocazie, vom încerca să aruncăm o scurtă privire asupra istoriei pompei de apă.

 

2000 î.e.n. – Egiptenii inventează cumpăna, un dispozitiv util și ingenios care le permite scoaterea apei din puțuri.

200 î.e.n. – Inventatorul grec Ctesibius, inventează pompa de incendiu cu doi cilindri, un dispozitiv simplu dar eficient care permitea pomparea apei și care putea fi utilizat în orașe pentru stingerea incendiilor.

200 î.e.n. – Arhimede inventează „șurubul lui Arhimede”, un dispozitiv care permitea pomparea apei care se aduna în vapoarele de război și care este utilizat și în zilele noastre pentru diverse aplicații precum ar fi pomparea lichidelor sau solidelor granulate, a cărbunilor sau semințelor.

1475 – Potrivit istoricului brazilian Reti, prima mașină care putea fi caracterizată drept pompă centrifugală a fost inventată în anul 1475 pentru pomparea nămolului. Aceasta a fost descrisă în tratatul publicat de către inginerul renascentist italian, Francesco di Giorgio Martini.

1588 – Tehnologia pompei cu palete este descrisă de către inginerul italian Agostino Ramelli într-o carte pe care o publică în anul 1588, carte care printre altele, cuprindea descrieri la o serie de alte pompe de apă și motoare.

1593 – Francezul Nicolas Grollier de Servière crează primul design primitiv al unei pompe cu roți dințate.

1636 – Pappenheim, un inginer german, inventează o pompă cu roți dințate care a fost utilizată pentru lubrifierea motoarelor..

1687- Denis Papin, un inventator francez, crează prima pompă modernă centrifugală pentru drenaj.

1790 – Britanicul Thomas Simpson crează prima pompă de apă bazată pe puterea aburului care ulterior a fost folosită pentru pomparea apei la nivel municipal.

1830 – Pompa de apă modernă este inventată de către compania Revillion.

Pompe de apa comercializate de Hidronic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *