Informatii utile

Motive și beneficii pentru a ne instala o pompă de apă

E cert faptul că multe localități din România nu beneficiază de apă curentă. Pentru multe dintre ele acest tip de serviciu este imposibil de asigurat ca urmare a locației sau a infrastructurii precare. Sunt însă și gospodării care beneficiază de apă curentă dar care se bazează în continuare pe agricultura de subzistență și care, depind de capriciile naturii atunci când vine vorba de irigarea recoltelor. Nu discutăm aici despre ferme de mari dimensiuni ci evident, despre gospodăriile mici, cu grădină, de la sat sau oraș.

Crescând de mic într-o astfel de gospodărie, am învățat încă de la cea mai fragedă vârstă cât de importantă este apa. Și, dacă ploile nu pot fi planificate, „udatul grădinii”, cum îi spunem în limbaj colocvial, poate. Și, e de preferabil să îl planificăm zilnic, pentru a nu ne compromite recoltele bio din propriile grădini.

Dacă în trecut furtunul legat la cișmeaua din curte era soluția unică și imbatabilă, cei mai mulți proprietari de grădini aleg acum pomparea apei dintr-o sursă proprie, renunțând la sursa costisitoare oferită de serviciul de alimentare cu apă potabilă din localitatea în care trăiesc. Mai mult, pentru cei care nu beneficiază de asemenea servicii, pompele de apă rămân chiar singura soluție eficientă de irigare a grădinilor.

Mulți din vecinii noștri au procesat la fel. Primul pas a fost săparea unor puțuri care să ofere acces direct la pânza freatică, al doilea pas major fiind achiziționarea și punerea în funcțiune a unei pompe de apă care să automatizeze alimentarea gospodăriei și a sistemului de irigație. Costurile sunt infime chiar dacă inițial cheltuiala poate părea mai mare decât în cazul alimentării de la sursa de stat. Și asta pentru că în timp, aceste cheltuieli se amortizează, pânza freatică fiind gratuită. De asemenea, așa cum mulți au făcut-o deja, mai multe gospodării se pot asocia, atât în ceea ce privește săparea puțului cât și achiziția pompei de apă, asociere care reduce cheltuielile, în multe cazuri permițând și achiziția unei stații de epurare care să asigure calitatea de potabilitate a apei în orice condiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *