Informatii utile

Apă contaminată în peste 800 de comune din România

Pandemia de Covid-19 și implicit problemele cauzate de aceasta, a atras atenția asupra unor lucruri fundamentale care s-au aflat în discuție în ultimii ani fără nici un rezultat. Unul dintre acestea, extrem de pregnant în această perioadă, este scos la iveală de problemele legate de alimentarea cu apă potabilă a multor sate și comune de pe tot cuprinsul țării.

După cum bine se știe, o mare parte a localităților rurale nu dispun de acces la apă potabilă și servicii de canalizare, cetățenii alimentându-se fie prin intermediul fântânilor proprii, fie prin intermediul unor fântâni săpate pe domeniul public în satele de domiciliu ori cele învecinate. Ori, într-o perioadă în care pericolul răspândirii unei pandemii este în continuare prezent, accesul la surse de apă curată devine nu doar o necesitate ci un imperativ.

Pe de altă parte, ne confruntă, cu o altă problemă la fel de gravă: Localitățile rurale care au totuși acces la surse de apă, nu au acces la surse de apă curate. Potrivit datelor culese de cei de la Recorder, în prezent, sunt peste 800 de comune în țara noastră în care curge apă nepotabilă. Asta deși statul este obligat (sau mai degrabă se obligă, prin propriile legi), să verifice periodic sursele de apă și calitatea acesteia la robinet. Ne referim la calitatea apei de a fi potabilă, necontaminată. Pe lângă faptul că aceste teste se fac la sat mai rar decât la oraș, și atunci se fac, potrivit reportajului, iar rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor, acestea nu sunt comunicate cetățenilor care nefiind informați, continuă să folosească apa nepotabilă.

Care ar fi soluția cea mai practică pentru a scăpa de această problemă? Ei bine, în lipsa unor proiecte de apă în sate, unele care să rezolve odată și pentru totdeauna această problemă a accesului la una dintre cele mai banale dar și mai importante resurse naturale, se poate opta pentru pompe de apă personale care, racordate la o sursă săpată pe propria proprietate, să asigure necesarul de apă al gospodăriei. Ori, în cazul în care apa este deja asigurată la nivel de comună, aceasta poate fi purificată cu ajutorul unor stații de epurare, achiziționate la nivel de gospodărie sau, la nivel de grup de gospodării. Deși inițial cheltuielile vor fi mai mari, nici un fel de cheltuială nu poate suplini calitatea vieții și mai ales, prețul acesteia atunci când vorbim despre sănătatea noastră, pusă la grea încercare în ultima perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *